Talán a legújabb Mama Hotel lehetőség a végsőkig való bukdácsolás. Az ELTE-n egy rendezvényen láttan a korosztályok sorsának egymás utániságából a lakosságról generációk szerint:

  • tanulás
  • munka
  • munkanélküliség
  • nyugdíj tükrében

az össze-vissza "ahogy jön" lett az új élettípus. Tanulás bukdácsolás kis munka kis lógás kis munka kis lógás kis tanulás.

Ebben nem a diákság ludas csak. Vannak olyan tanárok akik tudástól függetlenül (vagy irreális elvárással) az évfolyam 80-90-95%-át megbuktatják. "Kik végeznek így?" "Ja, majd a tavalyiak!"

Sőt egyes egyetemek a hallgatók 90% felett hagynak kiesni embereket. A lemorzsolódottakra is kellett költeni mint tanulókra, és addig nem dolgoztak! Sok akár kiválló  tanulóból álló felsőoktatási kar 10-20%-a ha végez!

Az informatika jó fizetés ám a kibuktatás talán ott a legnagyobb(95-50%). A műszaki oktatásban sokan elvéreznek (50%-körül). Areál oktatás jellemzője, hogy az erős előszűrés jól gátolja a későbbi bukdácsolást. A humán oktatást könyebb elvégezni, de egyes szakokra jóval kevesebb néhány szakra gyakorlatilag nincs kereslet. Akik a diplomával, vagy annak megszerzésével bukdácsolnak azok ezen idő alatt a mama hotel tagjaivá vállhatnak.

A diák nem hülye, épp ez egy csapda nekik: másutt végzem el. Így lehet egy diplomát 7-14 év alatt megszerezni (vagy feladni)!

Egyetlen dolgot tehetünk. Ott végzettektől, már jó ideje tanulóktól érdeklődünk! Hány százalék végez? (Van-e reális esélyem elvégezni belátható időn belül?)

Olvasottság 20 fő alatt. Olvasottság eddig (18 fő-saját olvasás)